Начало » Национални конкурси » Национален конкурс "Хумор и сатира" 2020 г.

 

Национален конкурс "Хумор и сатира" 2020 г.

Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата

И ВСЕ ПАК СЕ СМЕЕМ

 

Дали защото е тринайсти поред или коронавирус му мина път, но тази година Националният конкурс за хумор и сатира в Кубрат преодоля доста премеждия. То не бе отлагане, то не бе минаване във виртуална полунелегалност!

И все пак и тази година 117 сатирици от цяла България, пък и от чужбина, изпратиха своите смешни и умни творби, за да видим докъде е стигнал хуморът в този толкова сериозен свят, на какво се смеем и с какво искаме да се разделим смеейки се. Взискателното око на компетентното жури най-много се зарадва на разнообразието на претендентите за наградите - млади и стари, мъже и жени, професионалисти и любители, жлъчни сатирици и добродушни шегаджии.

Да си пожелаем и догодина Кубрат да бъде център на българския хумор, като участниците са повече, а трудности да срещаме единствено като прицелни точки в техните сатири.

 

Весел Цанков - главен редактор - програма "Христо Ботев" на БНР

 

 

Уважаеми участници,

Хуморът и сатирата нямат спиране дори и във времена като тези.

Връхлетялата ни пандемия не успя да ги пречупи и парализира. Напротив – даде им нови теми и импулс за творчество.

„Жарава“ също не прави изключение в това отношение.

Даже и поредния №13 не се оказа фатален за конкурса. За това с гордост ще завърша с крилатите думи на поета: „Не се гаси туй, що не гасне“.

Изказвам най-сърдечна благодарност на Министерството на културата, че ни подаде ръка в такъв труден момент!

Благодаря на обективното и безпристрастно жури за търпението!

На всички участници – творческо вдъхновение, а на наградените – честито!

 

Алкин Неби - Кмет на община Кубрат

 

 

Станаха известни резултатите от Тринадесетия национален конкурс за хумор и сатира в Кубрат. Той бе организиран от Община Кубрат, БНР – програма „Христо Ботев“, НЧ „Св. Св. Кирил и Методий – 1891“ и клубна хумориста „Жарава“ в Кубрат. Тази година свои творби изпратиха над 115 автори, от които и трима от Турция. Те бяха оценявани от жури в състав: Весел Цанков от София – председател, и членове – Митко Новков от София и Цочо Пеев от Пловдив.

Поради извънредната обстановка, свързана с пандемията COVID – 19, този път няма да има специално тържество за обявяване на резултатите и награждаване на призьорите в конкурса. Наградите ще им бъдат изпратени. Все пак на 31 юли, от 17 часа, във фоайето на читалището в Кубрат ще бъде открита обща карикатурна изложба с творби на участници в конкурса. Ще прозвучи и онлайн приветствие на председателя на журито Весел Цанков. Готов е и специалният вестник с наградените творби и автори и с произведения на местни и други творци.

Ето и имената на призьорите: раздел „Карикатура“: 1. Майя Чолакова – София, 2. Алла и Чавдар Георгиеви – София, 3. Ириен Трендафилов – Пловдив, поощрение – Марио Иванов – Кубрат; раздел „Кратки сатирични форми“: 1. Христина Острикова – София, 2. Христо Недялков – София, 3. Мая Цекова – Варна, поощрение – Борис Цветанов – Долна Оряховица; раздел „Стихотворение или кратък хумористичен разказ“: 1. Васил Сотиров – София, 2. Станислав Марашки – Бургас, 3. Йорданка Раданчева – Сливен, поощрение – Георги Крумов – Смолян. Има и няколко специални отличия: награда за хумор и сатира на БНР – Димитър Атанасов – Кубрат; награда на Конфедерацията на българските писатели – Здравка Петрова – Русе; награда „Велко Велков“ – Генчо Симеонов – София и награда „Дулинко Дулев“ – Драгомир Богомилов – Исперих.

 

Светломир Киров

 

 

Награди:

 

Раздел „Карикатура”

І-ва награда - Майя Чолакова - гр. София

ІІ-ра награда - Алла и Чавдар Георгиеви - гр. София

ІІІ-та награда - Ириен Трендафилов - гр. Пловдив

Поощрителна награда - Марио Иванов - гр. Кубрат

 

Раздел „Разкази и стихотворения”

І-ва награда - Васил Сотиров - гр. София

ІІ-ра награда - Станислав Марашки - гр. Бургас

ІІІ-та награда - Йорданка Раданчева - гр. Сливен

Поощрителна награда - Георги Крумов - гр. Смолян

 

Раздел „Кратки форми”

І-ва награда - Христина Острикова - гр. София

ІІ-ра награда - Христо Недялков - гр. София

ІІІ-та награда - Мая Цекова - гр. Варна

Поощрителна награда - Борис Цветанов - гр. Долна Оряховица

 

Награда за хумор и сатира на БНР

Димитър Атанасов - гр. Кубрат

 

Награда на КБП

Здравка Петрова - гр. Русе

 

Награда „Велко Велков”

Генчо Симеонов - гр. София

 

Награда „Дулинко Дулев”

Драгомир Богомилов - гр. Исперих

 

 

Видеопрезентация на журито
Карикатурна изложба "Хумор и сатира Кубрат - 2020 г."
Сборник "Хумор и сатира Кубрат - 2020 г."

 

 

XIII Национален конкурс „Хумор и сатира” 2020 г. XIII Национален конкурс „Хумор и сатира” 2020 г. XIII Национален конкурс „Хумор и сатира” 2020 г.
XIII Национален конкурс „Хумор и сатира” 2020 г. XIII Национален конкурс „Хумор и сатира” 2020 г. XIII Национален конкурс „Хумор и сатира” 2020 г.