Град Кубрат дарява пари за мемориал на хан Кубрат в Украйна

   Град Кубрат се включи в дарителската кампания за доизграждане на мемориалния комплекс на хан Кубрат в Малая Перешчепина, Украйна. Дарени са 300 лева по банковата сметка на Сдружение „Отечествен съюз“.
   През 1912 година край днешното село Малая Перешчепина, Полтавска област, Украйна, е открит гробът на хан Кубрат - създателя на втората най-голяма държава в Европа през VI-VII в.
   През 2001 г. по инициатива на Събора на българите в Украйна е положен паметник, на който със златни букви е написан девизът на хана „В единението е силата“ и е прокарана историческа пътека. През 2012 г. по повод 100-годишнината от откриването на гроба Международният благотворителен фонд „Кан Кубрат“ с президент Румен Спасов взема решение за изграждане на мемориал. Същата година се състоя първият многолюден и емоционален събор на българи от 14 държави - събират се над 3 500 души, сред които дипломати, депутати, представители на български обществени и землячески организации в България, Украйна, Молдова, Румъния, Франция, Италия, Испания, Финландия, Кабардино-Балкария, Татаристан и др.
   На 16 и 17 септември, т. г. в Малая Перешчепина ще се проведе поредният всебългарски събор, организиран от инициативния комитет „Към завета на Кубрат“. Предвидени са разнообразни културни прояви - два дена надпявания и надигравания, екскурзии и кръгла маса. Целта на организаторите е всеки българин, независимо в коя част на света живее, поне веднъж в живота си да може да посети мястото, откъдето сме тръгнали като народ.
   Установено е, че много народи смятат себе си за потомци на Кубрат - и българите, и волжските, кримските и сибирските българи - татари, чувашите, карабалкарите и българите от Бесарабия, Банат, Македония, Западните покрайнини и др. С тази мисъл и съзнание всички те живеят и днес. Българите сме многобройни и пръснати по целия свят. Освен да си помагаме, нуждаем се от ценностната опора на вещо съхраняваната през вековете свещена българска национално-историческа символика.

 

Назад