40 таланти от България и Румъния ще пеят в Кубрат

   За шеста поредна година в Кубрат ще се проведе Националният конкурс "Медни гласчета“. Той е за млади изпълнители на забавна песен и се провежда със съдействието на Министерството на културата и Лили Иванова. Негови организатори са Община Кубрат, начело с кмета Ремзи Халилов и отдел „Култура“ с гл. експерт Феодора Илиева.
   Подготовката на конкурса започна още в края на 2010 година. За участие в него кандидатстваха 68 млади изпълнители на възраст от 8 до 20 години. В първия етап задължителният репертоар бе прослушване от журито на две български песни на запис. До втория етап, когато песните ще се изпълняват вече на живо, бяха допуснати 40 млади таланти. Новото тази година е, че за първи път сред тях са и трима участници от област Търговище в Румъния. Те са от музикалното училище в града и ще пеят песни на Лили Иванова на български език. В тази област се намира и община Виделе, с която Кубрат е побратимен от 3 години.
   От българските участници най-много са талантите от Свищов и Пловдив. Сериозно представена е и нашата област - 10 от талантите са от Разград, а двама са от Кубрат.
   Тази година възрастовите групи са отново три – от 8 до 12 г., 13-16 г. и от 17 до 20 г. Журито е в същия състав – председател Красимир Гюлмезов и членове – Емил Бояджиев, Явор Кирин и Борис Гуджунов. Водещата е също стара познайница – шуменската актриса Христина Кръстева.
   Конкурсът по традиция ще се проведе по време на майските празници и в навечерието на Деня на Кубрат – 24 май. Прослушването на кандидатите ще стане в читалищния салон на 22 май от 16.00 часа и на 23 май от 10.00 часа. И тази година Лили Иванова ще се срещне с участниците и ще присъства на гала концерта на лауреатите, който ще бъде на 23 май от 20.00 часа. На него тя ще връчи и голямата награда, учредена от нея, която обаче ще се пази в тайна до последния момент. След това примата на българската естрада ще изнесе самостоятелен концерт пред съгражданите си и гостите на Кубрат.

 

Назад