Кубрат ще чества четири юбилейни годишнини

   Град Кубрат е пред прага на честванията на четири юбилейни годишнини. Навършват се 390 години от възникването на селището, 80 години от именуването му и 65 години от обявяването на Кубрат за град. Ще бъдат отбелязани и 30 години от създаването на историческия музей в града. А върхът на тържествата ще бъде на 10 октомври, в навечерието на 12 октомври - Деня на българската община.
   В ход е подготовката на отпечатването на книгата "Кубрат - древен и млад". Във фоайето на читалището ще бъдат открити две изложби - едната ще е с фотоси от развитието на града, а другата ще е ще е ретроспективна - на карикатуриста Димитър Атанасов по случай неговата 65-годишнина. На 7 октомври, в часа на класния ръководител във всички класове на училищата в Кубрат ще бъде разгледана темата "Възникване и развитие на града". Освен това учениците организирано ще посетят и разгледат откритата през 2012 г. експозиция в сградата на общината. Под мотото "Един ден в моята община" ще се състои среща на ученическия парламент от СОУ "Христо Ботев" с ръководството на града и комисията по образование към общинския съвет.
   В деня на официалното честване - 10 октомври, ще бъдат вдигнати националният флаг и знамето на Кубрат. От 18.00 часа ще бъде тържественият концерт. На видеоекран ще бъде представена историята на възникването и развитието на града. Ще бъде направена възстановка на някои моменти от историята на града. Концерт ще изнесат художествени състави към читалището в града, от детски градини и училища. В програмата ще се включат и самодейни колективи към читалищата в селата на общината.

 

Назад