Кметът на Кубрат награди самодейките от с. Бисерци

   На 2 юли в актовата зала на Общината кметът Ремзи Халилов, прие, поздрави и награди с парична награда в размер на 300 лв, фолклорната група от Бисерци, която с обичая „Хъдрелез” е вече част от националната листа „Живи човешки съкровища”, която прослави Общината в национален мащаб. Още с първите си думи, кметът пожела "Съвсем скоро в ЮНЕСКО след Бистришките баби да се говори и знае и за Бисерските баби, защото могат, доказаха го с невероятен талант и дух". Пожелание, което предизвика спонтанни и бурни аплодисменти от всички в залата и стана повод за още по-големи усмивки и празничност. Към неговите пожелания се присъедини и специалният гост на срещата Даниела Петрова - главен експерт от Регионален център читалища - Разград, която много развълнувана сподели, че се гордее с успеха на читалището и самодейците от село Бисерци, че ги чувства като истински съкровища и приятели. Алиш Арифов, секретар на читалище „Стефан Караджа” и Мюкерем Адемова, председател на Клуба на пенсионера в селото и една от най-активните самодейки споделиха с кмета на Общината грамотата и медала връчени им от министъра на културата д-р Петър Стоянович, като не пропуснаха да отбележат вълнението на самия министър, който останал много впечатлен от такъв рядък обичай и ги поздравил лично.
   След борбата и футбола, Лудогорието има своята нова слава и гордост - обичаят „Хъдрелез”, номиран за ЮНЕСКО, който в последно време е много дискутиран и предизвиква повишен интерес от страна на медиите, любителите на фолклора и ценителите на онези традиции и обичаи, които имат своя специфика и заряд. Един от тях е „Хъдрелез”, карнавален танц характерен за алианската общност, който се празнува на 6 май, на самия Гергьовден, танц с който се изпраща зимата и се посреща пролетта и се предава от поколение на поколение. С този обичай се гордеят самодейците от село Бисерци, които години наред съхраняват, пазят и поддържат жив този ритуал и за това днес с право се чувстват още по-горди и със самочувствие, защото вече са част от Националната листа „Живи човешки съкровища”. Голяма заслуга всичко това да се случи и да е основен акцент в културния живот на Лудогорието има и местното читалище с ръководител Алиш Арифов, който поддържа ползотворно взаимодействие и сътрудничество със самодейците от алианската общност.
   Тържествената среща беше уважена още и от Сн. Георгиева - зам.-кмет и Феодора Илиева - главен експерт „Култура” при Община Кубрат.

   Н. Карагьозова

 

Назад