Кубрат обича и ще помни своите поетеси

Литературна среща "Трудното пътуване започна...", посветена на кубратските поетеси, се проведе в Ритуалната зала към местното читалище в град Кубрат.
Поетичната вечер уважиха лично кметa на Община Кубрат Алкин Неби, председателя на Общинския съвет Хюсеин Юмеров, гости от град Разград - Емил Чанков, Пламен Панчев, представители на Регионалната библиотека "Боян Пенев" в Разград - Петя Аврамова и Галя Ралева, библиотечните специалисти от Кубрат - Милена Димитрова и Стефка Явашева, кубратския художник Димитър Атанасов, директорa на най-голямото училище в общината Росица Христова, местни общественици, културни деятели, общински съветници, журналисти и други.
С песента "Магията на старата любов" по музика на Николай Киселов започна разкошната среща на кубратчани с поетесата Петя Пашева, която чрез пряка връзка от столицата София, се включи в откровен разговор с публиката и отговори на поставени от ученичката Арнел Кедик въпроси. Петя Пашева е и автор на текста на песента, с която в началото бяха поздравени всички присъстващи.
Авторката на редица прекрасни стихове поздрави публиката и организаторите за тази, по нейните думи, "мила поетична вечер", като сподели, че обожава с цялата си душа поезията, цветовете на есента, цветята и по-специално цветето момина сълза, радостта в очите на хората, заявявайки обаче, че ненавижда, злобата, завистта, некоректността и предателствата.
Учениците от XII-ти "а" клас при СУ "Христо Ботев" в Кубрат - Хелин Байрактарова, Селин Неби, Дерия Кър, Арнел Кедик и Християна Няголова рецитираха изящно стихотворенията на кубтатските поетеси Галина Миланова и Галина Енчева.
Красиви творби на поетесите Петя Пашева, Селвер Алиева, Женя Славска, Дора Дякова и Искра Антонова бяха представени от училищните преподаватели Марийка Христова, Анка Василева, Пламена Овчарова-Вутова, Атанаска Колева, както от завеждащия отдел "ПКСДТО" към Община Кубрат Здравко Вутов и други.
Поетът Пламен Панчев изказа своите впечатления за вече починалите Галина Енчева и Галя Миланова от Кубрат, които е познавал лично и е бил в отлични приятелски отношения. Той подчерта, че тяхното творчество е живо, а чрез него днес живеят и те. Поетът не спести и похвали към младите хора, които редом с по-възрастните присъстваха сред кубратската публика тази вечер. Впечатление направи новината, че вдъхновени от кубратското творчество съвременни писатели вече си пробиват път и сред европейски литературни форуми, печелейки престижни международни награди и отличия.
Впечатления, съкровени и топли спомени за поетесите изказаха всички гости и приятели на писателите от град Кубрат. Срещата продължи в топла и уютна атмосфера, имаше смях, но и сълзи в очите.
"Нека да ги помним с усмивка, да ги помним с разкошната им поезия, да ги тачим и носим в сърцата си", призова в края на литературното събитие преподавателката Марийка Христова. Кратко, но съдържателно представяне на творчеството и биографиите на поетесите от град Кубрат направи библиотекарката Милена Димитрова от град Кубрат.

 

 

 

Кубрат обича и ще помни своите поетеси Кубрат обича и ще помни своите поетеси Кубрат обича и ще помни своите поетеси
Кубрат обича и ще помни своите поетеси Кубрат обича и ще помни своите поетеси Кубрат обича и ще помни своите поетеси
Кубрат обича и ще помни своите поетеси Кубрат обича и ще помни своите поетеси Кубрат обича и ще помни своите поетеси
Кубрат обича и ще помни своите поетеси Кубрат обича и ще помни своите поетеси Кубрат обича и ще помни своите поетеси

Назад