В „Тийнет парламента“ ще участва и кубратско момиче

   На 5 февруари 2013 година близо 100 страни от всички континенти ще отбележат за десети път Международния ден за безопасен интернет. Събитието е инициатива на Европейската комисия и се организира от ИНСЕЙФ - европейска мрежа от 30 национални центрове за безопасен интернет. Основната им мисия е да насърчават позитивната, безопасна и отговорна употреба на интернет и мобилните технологии сред деца и млади хора. През 2013 година фокусът на Деня е върху онлайн правата и отговорностите на потребителите.
   Във връзка с всичко това, в България се извърши онлайн гласуване за избиране на 10 делегати на възраст между 13 и 19 години, които ще участват в първия по рода си „Тийнет парламент“. Те ще приемат харта на онлайн правата на младите хора на публична дискусия по случай Международния ден за безопасен интернет. Дискусията ще се състои в сградата на Народното събрание с подкрепата на парламентарната комисия по образование.
   Сред 10-те участници от цяла България в младежкия парламент е избрана и ученичката от VIIIa клас на СОУ „Христо Ботев“ в Кубрат Мелиса Евелинова. Нещо повече, тя бе избрана с най-много гласове във Фейсбук - 211. На престижното XII място със 170 гласа се класира и другата участничка от същото училище - Изабела Иванова. Класен ръководител и на двете е Цветомира Маринова.

 

Назад