Кубрат отбеляза 113 години от Независимостта на България

   Жителите на град Кубрат и местната общественост отбелязаха с церемония и празнична програма 113 години от обявяването на Независимостта на България.
   На 22 септември 2021 г. точно в 11.00 ч., под звуците на националния химн „Мила Родино“ беше издигнато знамето на Р България. Флагът издигна дванадесетокласника Росен Христов от СУ „Хр. Ботев“ – Кубрат. Сред присъстващите на площад „Възраждане“ бяха представители на Общинското ръководство, начело с кмета Алкин Неби, неговите заместници – Женифер Пойраз и Мирослав Йорданов, председателят на местния парламент Хюсеин Юмеров, служители на Общината, общински съветници, кметове на кметства, местни общественици, жители и гости на града.
   Кратко слово по повод обявяването на Независимостта на страната каза кметът Неби, а за значимостта на Съединението и последвалата Независимост, чиято годишнина отбелязваме, разказа преподавателят от професионалната гимназия в Кубрат Таджинур Велиева.
   „Скъпи съграждани! Приемете моите най-искрени поздрави по повод националния празник на България – Деня на Независимостта!
   Днес се навършват 113 години от провъзгласяването на Независимостта на България и признаването на нейния суверенитет от великите сили. С този акт нашата страна, една от най-старите държави в Европа, отново се появява на световната карта и политическа сцена.
   На този ден отдаваме почит на българите, които в онези съдбоносни дни дадоха пример за единство в решаващи за нацията ни моменти, дадоха живота си в освободителните борби и отвоюваха Независимостта на нашата Родина! Нека на този празник си пожелаем да бъдем достойни граждани! Нека имаме мъдростта и прозорливостта за бъдещето, да следваме оставените ни завети, така че да издигнем авторитета на България в общото ни Европейско семейство!“, каза в словото си кубратския градоначалник Алкин Неби.
   По повод празника беше изнесен концерт с участието на ученици от СУ „Христо Ботев“ с ръководител Валентина Петрова, както и от съставите при НЧ „Св. св. Кирил и Методий-1891“ с ръководители Гинка Денчева и Гинка Панчева.
   Тържествената церемония в Кубрат завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола в лудогорския град. Венци бяха поднесени от Община Кубрат, от държавни учреждения и институции, от училищата в града, от местни структури на политически сили, сред които – ДПС, ГЕРБ и БСП, а също от граждани и деца.
   По време на събитието малки и големи получиха знаменца с цветовете на националния трикольор, а за празничното настроение на всички, се погрижи читалищният оркестър „Славяни“ с ръководител Румен Стоянов.

 

 

 

Кубрат отбеляза 113 години от Независимостта на България Кубрат отбеляза 113 години от Независимостта на България Кубрат отбеляза 113 години от Независимостта на България
Кубрат отбеляза 113 години от Независимостта на България Кубрат отбеляза 113 години от Независимостта на България Кубрат отбеляза 113 години от Независимостта на България

Назад