Конкурс за домашни вина в Кубрат

   За поредна година лозари, винари и ценители на хубавото вино от община Кубрат се събраха в стола на Домашния социален патронаж в града да отбележат хубавия народен празник Трифон Зарезан. Началото бе поставено преди повече от 37 години от група приятели, които в домашна обстановка дегустираха и оценяваха своите домашни вина. Впоследствие проявата стана общинска.
   Тази година участници в конкурса бяха 52. Те се представиха с 62 вида вина - 21 бели, 11 розе и 30 червени.
   Конкурсът бе организиран от Община Кубрат, като главен организатор бе завеждащият отдел "ПКТО" Здравко Вутов. В празника се включиха кметът на общината Алкин Неби, неговият заместник Орхан Мехмед, който за първа година бе не само и участник в конкурса, но даже и спечели трета награда, председателят на общинския съвет Хюсеин Юмеров.
   По традиция, наложила се в последните години, председател на журито бе технологът по вината Цветанка Николова от "Дионис - Елена" ООД - русенска фирма, която предлага всичко за домашните производители на вино, ракия, бира, сайдер и медовина. Членове отново бяха многократния победител и призьор в конкурсите Иван Енчев - Операта и вещия познавач на виното Иван Борисов. Тази година в журито бе включен и миналогодишния носител на специалната награда Павлин Тотев от Кубрат.
   Надпреварата бе открита от Здравко Вутов. С подходящи слова към всички се обърна и кметът Алкин Неби. Журито започна своята нелека работа по дегустацията на вината, а присъстващите - своите си номинации на отрупаните с мезета маси. За доброто настроение на всички се грижеше оркестър "Славяни" към читалището в града.
   В крайна сметка победители станаха: бели вина - 1. Метин Барзат, 2. Христо Манушков, 3. Иван Тотев; розе - 1. Румен Стоянов, 2. Стефан Стефанов, 3. Орхан Мехмед; червени - 1. Георги Радев, 2. Христо Манушков, 3. Иван Георгиев. /всичките от Кубрат/. Поощрителна награда получи Валентин Марков от с. Юпер, а специалната - Гюнан Халил от Кубрат. Победителите получиха предметни награди и дипломи, а всички участници - грамоти.
   Колкото и да се стараеха присъстващите, накрая останаха и недоизпити вина, и недоизядени мезета. Но веселието, песните и хората не спираха и показаха, че всички се забавляваха от сърце.

 

 

 

Конкурс за домашни вина в Кубрат Конкурс за домашни вина в Кубрат Конкурс за домашни вина в Кубрат
Конкурс за домашни вина в Кубрат Конкурс за домашни вина в Кубрат Конкурс за домашни вина в Кубрат

 

Назад