Начало » Национални конкурси » Национален конкурс "Хумор и сатира" 2021 г.

 

Национален конкурс "Хумор и сатира" 2021 г.

ВСЕ ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ!

 

Звучи като лозунг, но е факт - националният хумористичен конкурс, организиран от клуб "Жарава", бележи устойчив растеж. Стабилно се увеличава не само номерацията на изданията му, но и броят на участниците в него, които вече не се побират в националните граници, превръщайки конкурса в международен. Спадане има единствено на средната възраст на претендентите за смешните награди, което е причина да съжаляваме, че лозунгът "Расте, но не старее" вече е зает.

Извън сухата статистика, конкурсът в град Кубрат радва окото и с вида си - разнообразен, обхващащ всички възможни жанрове, мъдър и усмихнат, кога закачлив, а кога жилещ, богат с постиженията си и устремен към бъдещето.

До нови усмихнати срещи догодина!

 

Весел Цанков - отговорен редактор - програма "Христо Ботев" на БНР

 

 

Уважаеми участници,

За мен е удоволствие да Ви приветствам с „Добре дошли!" на 14-тия Национален конкурс за хумор и сатира.

Община Кубрат положи доста усилия в условията на пандемия да съхрани топлината на „Жарава"-та, за да се съберем заедно около пречистващия огън на хумора и сатирата.

Чаплин е казал, че изкуството да разсмиваш хората е едно от най-трудните изкуства и ние се гордеем, че в нашия конкурс са участвали и участват едни от най-острите пера и четки е жанра.

Искам да благодаря на всички участници и да им пожелая преди всичко здраве, благополучие и творческо вдъхновение!

А на победителите - честито!

 

Алкин Неби - Кмет на община Кубрат

 

 

Кметът на Община Кубрат Алкин Неби бе гост на тържествена церемония в град Кубрат, на която бяха връчени наградите на победителите в четиринадесетия национален конкурс за хумор и сатира. Събитието стартира с издигане флага на кубратския хумористичен клуб "Жарава".

Сред гостите на събитието бяха още областният управител на Разград Иван Борисов, председателят на Общинския съвет в Кубрат Хюсеин Юмеров, н-к отдел "ПКСДТО" Здравко Вутов, местни общественици, творци, журналисти и други. Организатори на културния форум са Община Кубрат, програма "Христо Ботев" на Българското национално радио (БНР) и местният клуб на хумориста. Приветствие към творците отправиха кубратският градоначалник Алкин Неби, областният губернатор Иван Борисов, както и отличените творци.

В тазгодишното издание участваха 117 майстори на хумористичните жанрове от цялата страна, като най-много те бяха от столицата София. Двама творци имаше от Република Турция, а за първи път и от Република Беларус (Белорусия).

Получените творби в три раздела – карикатура, кратки сатирични форми, стихотворения или кратък хумористичен разказ, бяха оценявани от жури в състав: Весел Цанков и Митко Новков от БНР, както и от Майя Чолакова от София.

Победител в раздел "Карикатура" стана Ивайло Цветков от София. Втори в категорията се нареди русенецът Валентин Георгиев, а трети – Цочо Пеев от Пловдив. Наградата на Съюза на Българските художници (СБХ) отиде при столичанинът Георги Чалъков.

Наградата на името на Велко Велков бе присъдена на Диляна Николова от София, а наградата на Дулинко Дулев получи разградчанинът Иван Джебаров.

Първо място в раздел "Стихотворения или кратък хумористичен разказ" спечели Петър Нешев от София, следван от Иван Трифонов от Казанлък и Александър Чинков от Кърджали. В този раздел бе дадена и поощрителна награда за Горица Маджарска от Враца.

В категорията "Кратки сатирични форми" първа награда бе присъдена на кубратчанинът Димитър Атанасов. На второ място се класира Динко Павлов от Бургас, а на трето – Христина Острикова от София. Поощрителна награда взе Иван Беловски също от София.

Една специална награда бе присъдена и от Българското национално радио, която получи Васил Сотиров от София.

В рамките на тържеството бе открита и самостоятелна изложба на Никола Георгиев – Кайо, като награда от името на Община Кубрат и клуба за хумор и сатира "Жарава".

Най-добрите карикатури на участниците в конкурса бяха изложени във фоайето на читалището. По повод събитието бе издаден и специален алманах в електронен вариант с творби на участници в конкурса.

В края на церемонията всички се насладиха на прекрасните изложби и културни произведения.

 

 

Награди:

 

Раздел „Карикатура”

І-ва награда - Ивайло Цветков - гр. София

ІІ-ра награда - Валентин Георгиев - гр. Русе

ІІІ-та награда - Стоян Дечев - гр. София

Поощрителна награда - Цочо Пеев - гр. Пловдив

 

Раздел „Разкази и стихотворения”

І-ва награда - Петър Нешев - гр. София

ІІ-ра награда - Иван Трифонов - гр. Казанлък

ІІІ-та награда - Александър Щинков - гр. Кърджали

Поощрителна награда - Горица Маджарска - гр. Враца

 

Раздел „Кратки форми”

І-ва награда - Димитър Атанасов - гр. Кубрат

ІІ-ра награда - Динко Павлов - гр. Бургас

ІІІ-та награда - Христина Острикова - гр. София

Поощрителна награда - Иван Беловски - гр. София

 

Награда на редакция „Хумор и сатира“ на БНР

Васил Сотиров - гр. София

 

Награда на секция „Карикатура“ към СБХ

Георги Чалъков - гр. София

 

Награда на КБП

Росица Тодорова - гр. Дългопол

 

Награда „Велко Велков”

Диляна Николова - гр. София

 

Награда „Дулинко Дулев”

Иван Джебаров - гр. Разград

 

 

Карикатурна изложба "Хумор и сатира Кубрат - 2021 г."
Сборник "Хумор и сатира Кубрат - 2021 г."

 

 

XIV Национален конкурс „Хумор и сатира” 2021 г. XIV Национален конкурс „Хумор и сатира” 2021 г. XIV Национален конкурс „Хумор и сатира” 2021 г.
XIV Национален конкурс „Хумор и сатира” 2021 г. XIV Национален конкурс „Хумор и сатира” 2021 г. XIV Национален конкурс „Хумор и сатира” 2021 г.