Начало » Национални конкурси » Национален конкурс "Хумор и сатира" 2019 г.

 

Национален конкурс "Хумор и сатира" 2019 г.

Искрено се радвам, че от години участвам в благородно дело с безспорен принос в българската култура. Ако разгърнем нашата географска карта и отбележим селищата на участниците в националния конкурс, организиран от община Кубрат, ще видим обнадеждаваща картина - хуморът и сатирата имат бъдеще. Багрите идват и от Европа, и от други континенти - тази година от Австралия. Широк е и възрастовият диапазон, най-младият участник е на 12 години! В творбите на авторите откриваме всичко - от констатациите до парадоксите, от наивните шеги до гмуркането в дълбокото и полета на въображението. И нещо важно - наградите в конкурса не са класиране. Те са резултат по-скоро на интуицията на авторите, на сполучливия им подбор.

Нека да поощряваме и подпомагаме смеха, който ни кара и да се замислим. Заразителният смях - една от гаранциите за доброто здраве на българите.

 

Борис Арнаудов - почетен председател на Клуб „Жарава” и дългогодишен програмен директор на БНР

 

 

Уважаеми участници,

Традициите са затова, да се спазват... това в пълна сила важи за Конкурса за хумор и сатира „Кубрат 2019". Интересът към него не само че не намалява, а напротив - расте и то не само като брой творци, а и като територия. Освен традиционните български участници и нашият приятел Кяшиф от Истанбул, тази година имаме автори и от Пърт, Австралия и от Москва.

Сериозен акцент в тазгодишните събития е представянето на нашумялата напоследък книга „Дебили недраги“ на Георги Кушвалиев - миналогодишният носител на първа награда за кратки форми. Художник на книгата е талантливият карикатурист Йовчо Савов - също носител на първа награда в раздел „Карикатура“. Автор и двигател на проекта е Кин Стоянов - син на неповторимия Радой Ралин.

На добър час!

 

Алкин Неби - Кмет на община Кубрат

 

 

Едно случайно хрумване на членове на хумористичен клуб „Жарава“ в гр. Кубрат, подкрепено от общинската управа, води до раждането на Национален конкурс за хумор и сатира, който се провежда в началото на месец май от 2007 година насам.

Изключително важна се оказва подкрепата на редакция „Хумор, сатира и забава“ на БНР, в лицето на програмният директор - талантливият писател, носител на националната награда „Чудомир“ - Борис Арнаудов.

Вече 12 години в Кубрат си дават среща най-добрите представители на жанра - писатели, поети и карикатуристи.

Конкурсът има привилегията да работи с жури от изключителни и доказали се професионалисти, които отговорно и по достойнство оценяват творбите на участниците.

По обясними причини, жителите на нашето малко градче са лишени от преки контакти с творци на българската култура. Ето защо, Националният конкурс за хумор и сатира дава възможност за лични срещи с авторите и техните творби - карикатури, епиграми, афоризми, разкази и стихотворения.

Да пожелаем успех и творческо дълголетие на конкурса!

 

Гинка Денчева - секретар на НЧ “Св. Св. Кирил и Методий - 1891“

 

 

За дванадесети път втората столица на хумора в България след Габрово - Кубрат посрещна хумористи, сатирици и карикатуристи от цялата страна и Турция. На тържеството бяха наградени победителите в Дванадесетия национален хумористичен конкурс "Кубрат 2019". Той бе организиран от Община Кубрат, Българско национално радио - програма "Христо Ботев", НЧ "Св. Св. Кирил и Методий - 1891" и Клуб на хумориста "Жарава" в Кубрат.

Присъстваха кметът на общината Алкин Неби, неговият заместник Орхан Мехмед, председателят на Общинския съвет Хюсеин Юмеров, директорът на Дирекция "Специализирана администрация" Стефан Калинов, началникът на отдел "ПКТО" в общината Здравко Вутов, членът на журито Ириен Трендафилов, членове на общинската управа, общински съветници, много творци, граждани.

Първо пред сградата на читалището бе вдигнато знамето на Клуба на хумориста "Жарава" - Кубрат. Това сториха Кин Стоянов, син на Радой Ралин и Васил Сотиров - носител на първа награда в раздел "Кратки сатирични форми".

Във фоайето на читалището беше открита обща изложба на карикатури на тазгодишни участници в конкурса. Връчени бяха наградите на победителите в раздел "Карикатура".

След това тържеството продължи в ритуалната зала на читалището. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на Георги Василски - дългогодишен член на журито и на напусналият ни на този ден известен разградски творец и почетен член на "Жарава" Дулинко Дулев. Раздадени бяха наградите на победителите в разделите "Кратки сатирични форми" и "Стихотворение или кратък хумористичен разказ".

В рамките на конкурса се проведе и представяне и обсъждане на книгата "Дебили - недраги" на Георги Кушвалиев от София - миналогодишен победител в раздел "Кратки сатирични форми". В ритуалната зала бе подредена изложба от шаржове на световно известни личности, български певци, артисти и сатирици на Йовчо Савов /с първа награда за карикатура през 2014 г./. Той е и художник на книгата. Събитието бе представено от Кин Стоянов, син на Радой Ралин, който е и организатор на тази проява. Авторът и художникът говориха за идеята и създаването на книгата, а Георги Кушвалиев прочете някои от своите епиграми. След това всички желаещи получиха книгата с автографи на авторите.

Имаше кратка концертна програма от певци и групи към читалището в града. Всички участници получиха специалния вестник с наградените творби и автори и с произведения на местни и други творци и сувенири.

 

Светломир Киров

 

 

Награди:

 

Раздел „Карикатура”

І-ва награда - Цочо Пеев - гр. Пловдив

ІІ-ра награда - Любомир Михайлов - гр. София

ІІІ-та награда - Кирил Божкилов - гр. Сандански

Поощрителна награда - Никола Георгиев - Кайо - гр. София

 

Раздел „Кратки сатирични форми”

І-ва награда - Васил Сотиров - гр. София

ІІ-ра награда - Петър Краевски - гр. Пловдив

ІІІ-та награда - Иван Ненков - гр. София

Поощрителна награда - Веселин Зидаров - гр. Трявна

 

Раздел „Стихотворение или кратък хумористичен разказ”

І-ва награда - Георги Крумов - гр. Смолян

ІІ-ра награда - Йорданка Раданчева - гр. Сливен

ІІІ-та награда - Денка Илиева - гр. Ямбол

Поощрителна награда - Борислав Костов - гр. Велико Търново

 

Награда за карикатура „Велко Велков”

Ивайло Цветков - гр. София

 

 

XII Национален конкурс „Хумор и сатира” 2019 г. XII Национален конкурс „Хумор и сатира” 2019 г. XII Национален конкурс „Хумор и сатира” 2019 г.
XII Национален конкурс „Хумор и сатира” 2019 г. XII Национален конкурс „Хумор и сатира” 2019 г. XII Национален конкурс „Хумор и сатира” 2019 г.
XII Национален конкурс „Хумор и сатира” 2019 г. XII Национален конкурс „Хумор и сатира” 2019 г. XII Национален конкурс „Хумор и сатира” 2019 г.
XII Национален конкурс „Хумор и сатира” 2019 г. XII Национален конкурс „Хумор и сатира” 2019 г. XII Национален конкурс „Хумор и сатира” 2019 г.