Начало » Национални конкурси » Национален конкурс "Хумор и сатира" 2018 г.

 

Национален конкурс "Хумор и сатира" 2018 г.

ЗАЕДНО

 

Искрена признателност и благодарност към хората от община Кубрат и клуб „Жарава“, които години наред работят за едно дело с национално културно значение. Вярно е, че тази кауза има материални измерения, но тя щеше да бъде изключително трудна без вложените в нея енергия, всеотдайност, висока нравственост. Безспорна е заслугата и на многобройните автори-хумористи и сатирици, които са превъзмогнали лични амбиции и страсти и спазват олимпийския принцип, че в националния конкурс важно е участието. Нека с общи усилия да удължим живота на това дело, защото програма „Христо Ботев“ на БНР е съпричастна към него и го подкрепя според възможностите си.

Този път ще спестя многословието и ще завърша с една моя миниатюра, която за първи път огласявам публично...

... Вървях по улицата, срещу мен тичаше куче. Когато ме наближи, кучето спря и ме погледна в очите.

Потънах в земята от срам...

 

Борис Арнаудов - почетен председател на Клуб „Жарава” и дългогодишен програмен директор на БНР

 

 

Уважаеми гости, скъпи съграждани,

Поредният, XI Национален конкурс за хумор и сатира - Кубрат 2018, се провежда под знака на юбилейната 30 годишнина на местния клуб „Жарава“.

Това е една достолепна възраст за подобна организация. Дейността, която успя да развие, доказа, че той е полезен и необходим за обществото. И без задълбочен анализ се вижда, че вече е заел своето достойно място сред творческите среди в нашата страна.

Клубът има много успешни изяви на форуми у нас и в чужбина.

Отправям искрените си пожелания, към „Жарава“, за един пълнокръвен и дълголетен творчески живот.

Драги участници, надявам се да изживеете незабравими часове, на Кубратска земя, сред веселие, приятелски срещи и разговори, а на наградените — честито!

До нови срещи!

 

Алкин Неби - Кмет на община Кубрат

 

 

„Светът е оцелял, защото се е смял“ - крилата фраза и клише. Но когато става въпрос за борбата между доброто и злото, това клише придобива своя истински смисъл. Защото едва ли има друго средство, по-силно и по успешно в тази борба. От острото перо на сатирата се бои малък и голям, богат и беден, даже недосегаемите и въздесъщи политици се съобразяват с него. Защото то, като диамантено острие реже безмилостно и остранява гнилото и пошлото.

Истинско достояние за малкия ни градец, носещ името на великия хан Кубрат, е, че в него са останали да живеят талантливи творци - поети, писатели, художници.

През есента на далечната 1988 г. четирима от тях - Димитър Атанасов, Стоян Черников, д-р Красимир Манолов и д-р Павлин Михайлов поставят на началото на клуб на хумориста, който наричат „Жарава“.

Вече в продължение на 30 години жаравата не само, че не угасва, ами се разгорява и става вдъхновител на национален конкурс, който вече единаседесет години събира най-добрите творци от страната, автори на поезия и проза, кратка форма и карикатура, да премерят сили и изберат най - доброто от създаденото.

Конкурсът оставя своята писмена следа в историята на гр. Кубрат с вестник и алманах, съпровождащи всяко издание, където намират място творбите на участниците.

На добър час на единадесетия национален конкурс за хумор и сатира - Кубрат 2018 година.

 

Гинка Денчева - секретар на НЧ “Св. св. Кирил и Методий - 1891“

 

 

За единадесети път втората столица на хумора в България след Габрово - Кубрат, посрещна хумористи, сатирици и карикатуристи от цялата страна. На тържеството бяха наградени победителите в Единадесетия национален хумористичен конкурс "Кубрат 2018". Той бе организиран от Община Кубрат, БНР - програма "Христо Ботев", НЧ "Св.св. Кирил и Методий - 1891", Конфедерация на българските писатели и Клуб на хумориста "Жарава" в Кубрат, който тази година чества 30 години от създаването си.

Присъстваха кметът на общината Алкин Неби, неговите заместници Орхан Мехмед и Женифер Пойраз, председателят на Общинския съвет Хюсеин Юмеров, председателят на журито Борис Арнаудов - почетен председател на хумористичен клуб "Жарава" и дългогодишен програмен директор в БНР, неговите членове Георги Василски - главен редактор на програма "Христо Ботев" при БНР и акад. Румен Леонидов - управител на издателство "Факел", членове на общинската управа, общински съветници, много творци, граждани.

Първо пред сградата на читалището бе вдигнато знамето на клуба на хумориста "Жарава" - Кубрат. Това стори акад. Румен Леонидов, асистиран от Борис Арнаудов, Георги Василски и Димитър Атанасов.

Във фоайето на читалището бяха открити две изложби - обща, от карикатури на тазгодишни участници в конкурса и от малка пластика на скулптура Господин Тенев от Хасково. Връчени бяха наградите на победителите в раздел "Карикатура".

След това в ритуалната зала на читалището бяха връчени наградите в разделите "Кратки сатирични форми" и "Стихотворение или кратък хумористичен разказ". Раздадени бяха и специалните отличия: за нова книга - на Станислав Марашки от Бургас, на Конфедерацията на българските писатели - на Сибин Майналовски от София и награда "Велко Велков" за карикатура - на Ириен Трендафилов. Имаше концертна програма от певци и групи към читалището в града.

Всички участници получиха специалния вестник с наградените творби и автори и с произведения на местни и други творци и сувенири. Накрая, по традиция, всички се забавляваха до късно в местно заведение в Кубрат.

 

Светломир Киров

 

 

Награди:

 

Раздел „Карикатура”

І-ва награда - Ивайло Цветков - гр. София

ІІ-ра награда - Гален Иванов - гр. Кубрат

ІІ-ра награда - Майя Чолакова - гр. София

Поощрителна награда - Валентин Георгиев - гр. Русе

 

Раздел „Кратки сатирични форми”

І-ва награда - Георги Кушвалиев - гр. София

ІІ-ра награда - Димитър Атанасов - гр. Кубрат

ІІІ-та награда - Веселин Зидаров - гр. Трявна

Поощрителна награда - Георги Бербенков - гр. Варна

 

Раздел „Стихотворение или кратък хумористичен разказ”

І-ва награда - Дулинко Дулев - гр. Разград

ІІ-ра награда - Александър Щинков - гр. Кърджали

ІІІ-та награда - Димитър Грудев - гр. Варна

Поощрителна награда - Калина Щерева - гр. Габрово

 

Награда за нова книга

Станислав Марашки - гр. Бургас

 

Награда на конфедерация на български писатели

Сибин Майналовски - гр. София

 

Награда за карикатура „Велко Велков”

Ириен Трендафилов - гр. Пловдив

 

 

XI Национален конкурс „Хумор и сатира” 2018 г. XI Национален конкурс „Хумор и сатира” 2018 г. XI Национален конкурс „Хумор и сатира” 2018 г.
XI Национален конкурс „Хумор и сатира” 2018 г. XI Национален конкурс „Хумор и сатира” 2018 г. XI Национален конкурс „Хумор и сатира” 2018 г.
XI Национален конкурс „Хумор и сатира” 2018 г. XI Национален конкурс „Хумор и сатира” 2018 г. XI Национален конкурс „Хумор и сатира” 2018 г.
XI Национален конкурс „Хумор и сатира” 2018 г. XI Национален конкурс „Хумор и сатира” 2018 г. XI Национален конкурс „Хумор и сатира” 2018 г.