Начало » Национални конкурси » Национален конкурс "Хумор и сатира" 2017 г.

 

Национален конкурс "Хумор и сатира" 2017 г.

За десети път тази година в Кубрат, значимо културно събитие - националният конкурс за хумор и сатира. Без много шум и излишни приказки, с благородните усилия на група непоправими оптимисти, подкрепата на Общината и съдействието на програма „Христо Ботев" на БНР. През тези пролетни дни стотици хора в различни краища на България споменават името Кубрат. И всеки според способностите си подклажда нестихващия ураган на творчеството, който безцеремонно измита невежеството и дава шансове за духовно извисяване. Хармонията на мисъл и чувство не само възбужда въображението, но и го задоволява.

Празниците на хумора и сатирата в Кубрат - уравнение с добре известни предимства: спасение от плиткото и блажено гмуркане в дълбокото.

 

Борис Арнаудов - почетен председател на Клуб „Жарава” и дългогодишен програмен директор на БНР

 

 

Уважаеми участници и гости, скъпи съграждани,

Приемете моите сърдечни поздрави по случай Десетия юбилеен конкурс за хумор и сатира - Кубрат 2017 г.! За този изминал период той се наложи като един от най- успешните и желани форуми на жанра.

Кубратската сцена е посрещала такива изявени творци като Васил Сотиров, Турхан Расиев, Димитър Бежански, Йовчо Савов, Иван Кутузов, Петър Софрониев и много други. Хумористично - сатиричният фонд се обогати с нови и по-добри произведения. Гаранция за успеха на конкурса са искреният смях и аплодисментите на зрителите.

 

Алкин Неби - Кмет на община Кубрат

 

 

Уважаеми приятели на хумора и сатирата,

Мили приятели на хумора,

Сякаш вчера беше денят, в който решихме да обявим първият национален конкурс в Кубрат, вдъхновен от тези в Троян - на сливата и сливовата ракия и в Левски, посветен на Георги Парцалев. Идеята беше подхвърлена от г-жа Ф. Илиева - гл. специалист култура в община Кубрат. Членовете на клуб „Жарава" приехме предизвикателството и веднага се обърнахме за съвет и помощ към нашия приятел от БНР Борис Арнаудов и резултатите не закъсняха. Тук е мястото да изкажем своята безкрайна благодарност и признателност на Борето, когото преди години провъзгласихме за почетен председател на клуб „Жарава”, за това, че повярва в нас.

За да го има конкурса, за него самоотвержено работиха Здравко Вутов, Гинка Денчева, Бюлент Дахилов, Стоян Черников, Гален Иванов и други. Неоценима помощ са ни оказвали, с гостуващи изложби, приятелските клубове от Враца и Бургас.

Благодарим и на стотиците творци, които намериха време да се отзоват на нашия призив за участие.

Добре дошли и весел празник!

 

Димитър Атанасов - Председател на Клуб на хумориста “Жарава”

 

 

Преди 29 години ентусиасти - творци от гр. Кубрат създадоха свой клуб. Нарекоха го „Жарава”, защото това са творците хумористи, които владееха острото перо на хумора и сатирата.

Едва ли някой от тях е предполагал каква инвестиция в духовния живот на малкото ни градче е този клуб. Талантливите членове на клуб „Жарава” и тяхното активно творчество съвсем естествено доведе до идеята за национален конкурс, който бе стартиран успешно и предстои неговото десето издание.

Националният конкурс за хумор и сатира в гр. Кубрат, по думите на клуб „Жарава”, е голям камък, който хвърлен в блатото на ежедневието, дълго разпространява своите вълни и държи будно съзнанието на творци и публика.

Българският народ притежава завидно чувство за хумор, което го е спасявало в тежките години на историческото му развитие.

Конкурсът в гр. Кубрат събира талантливите творци - хумористи на България в едно съревнование, което изважда на бял свят най-доброто, създадено през годината. А за публиката от гр. Кубрат този конкурс е особено изживяване, единствено по своя род и съдържание.

 

Гинка Денчева - секретар на НЧ “Св. св. Кирил и Методий - 1891“

 

 

За десети път втората столица на хумора в България след Габрово - Кубрат посрещна хумористи, сатирици и карикатуристи от цялата страна. Проведе се специално тържество за отчитане на резултатите и награждаване на победителите в Десетия национален хумористичен конкурс „Кубрат 2017“. Присъстваха кметът на община Кубрат Алкин Неби, заместник-кметът Орхан Мехмед, председателят на общинския съвет Хюсеин Юмер, членовете на журито - Георги Василски - главен редактор на програма „Христо Ботев“ при БНР, акад. Румен Леонидов - управител на издателство „Факел“ и Ивайло Цветков - председател на секция „Карикатура“ при СБХ, много творци, ученици, граждани. Отсъстваше, поради ангажимент дългогодишния председател на журито и почетен председател на кубратския клуб „Жарава“ Борис Арнаудов.

Първо пред сградата на читалището бе вдигнато знамето на клуба за хумор и сатира „Жарава“ - Кубрат. Това стори акад. Румен Леонидов, който и откри тържеството. След общата снимка за спомен, събитието се пренесе във фоайето на читалището. Тук бяха подредени 4 изложби - обща от карикатури на тазгодишни участници в конкурса, ретроспективна на участници в предишните конкурси, съвместна на изографисани бутилки и други предмети на Мариета Валериева - художничка и на дървени скулптури на Цветан Дочев /и двамата от Враца/ и на сувенири, награди и материали на членове на клуб „Жарава“.

Връчени бяха награди на победителите в раздела за карикатура. Специална награда на името на Велко Велков, присъдена от неговия син Владо Велков, получи Милко Диков от София. Награда за млад автор от секция „Карикатура“ при СБХ получи Гален Иванов от Кубрат. Връчени бяха още награди, грамоти и поощрения на карикатуристи.

След това тържеството се пренесе в ритуалната зала на читалището. Тук бяха връчени наградите в разделите „Стихотворение или кратък хумористичен разказ“ и „Кратки сатирични форми“. Специални награди получиха: на Конфедерацията на българските писатели - Борислав Костов от Велико Търново за пиесата „Секс, наркотици и крокодил“, Динко Павлов от Бургас за книгата „Есенни брегове“, Васил Аврамов от гр. Левски за книгата „Стряха от спомени“ и Янко Митев от Хасково - награда на списание „Факел“. От програма „Христо Ботев“ при БНР бяха наградени местните творци Димитър Атанасов, Стоян Черников, Здравко Вутов и д-р Красимир Манолов. Всички участници получиха специалния вестник с наградените творби и автори и с произведения на местни и други творци, сувенири и други предметни награди за участие в конкурса.

Художествена програма изнесоха самодейни състави и изпълнители към местното читалище. А накрая всички се впуснаха в непринуден и весел купон с много настроение, музика, песни и танци до късно през нощта.

 

Светломир Киров

 

 

Награди:

 

Раздел „Карикатура”

І-ва награда - Валентин Георгиев - гр. Русе

ІІ-ра награда - Йовчо Савов - гр. София

ІІІ-та награда - Никола Георгиев Кайо - гр. София

Награда на кмета на община Кубрат - Стоян Черников - гр. Кубрат

 

Раздел „Кратки форми”

І-ва награда - Васил Сотиров - гр. София

ІІ-ра награда - Веселин Зидаров - гр. Трявна

ІІІ-та награда - Румен Узунов /Туко Рамирес/ - гр. Варна

Поощрителна награда - Валентин Димитров - гр. Варна

 

Раздел „Разказ и стихотворение”

І-ва награда - Александър Щинков - гр. Кърджали

ІІ-ра награда - Станислав Марашки - гр. Бургас

ІІІ-та награда - Денчо Владимиров - гр. Пловдив

Поощрителна награда - Майя Чолакова - гр. София

 

Награда за нова книга

Васил Аврамов - гр. Левски

Динко Павлов - гр. Бургас

 

Награда за списание „Факел”

Янко Митев - гр. Хасково

 

Награда на конфедерация на български писатели

Борислав Костов - гр. Велико Търново

 

 

На много високо ниво премина Десетият хумористичен конкурс в Кубрат На много високо ниво премина Десетият хумористичен конкурс в Кубрат На много високо ниво премина Десетият хумористичен конкурс в Кубрат
На много високо ниво премина Десетият хумористичен конкурс в Кубрат На много високо ниво премина Десетият хумористичен конкурс в Кубрат На много високо ниво премина Десетият хумористичен конкурс в Кубрат
На много високо ниво премина Десетият хумористичен конкурс в Кубрат На много високо ниво премина Десетият хумористичен конкурс в Кубрат На много високо ниво премина Десетият хумористичен конкурс в Кубрат
На много високо ниво премина Десетият хумористичен конкурс в Кубрат На много високо ниво премина Десетият хумористичен конкурс в Кубрат На много високо ниво премина Десетият хумористичен конкурс в Кубрат