Начало » Национални конкурси » Национален конкурс "Хумор и сатира" 2016 г.

 

Национален конкурс "Хумор и сатира" 2016 г.

ДУХОВНИ ПОРИВИ

 

Отново сериозни мерки за сигурност в Кубрат! След кратко прекъсване в този колоритен български град продължава един уникален процес - трупане на национално богатство. Десетки творци на хумористичното и сатиричното слово, на карикатурата, се включиха в благородното дело. Затова ще бъдем великодушни към техните усилия, те са проява на висока нравственост и искрено желание за поддържане на един по-извисен духовен живот. И все пак нека да не допускаме подценяване на Смешното. Както от тези, които го консумират, така и от неговите създатели. Непрекъснато да го преоткриваме, преосмисляме. Защото само по този начин ще го опазим от замърсяване, ще укрепим мястото му в един културен процес, съпроводен с много нечистоплътни провокации.

 

БОРИС АРНАУДОВ

 

 

Поставена е още една успешна крачка по пътя към предстоящият 10 годишен юбилей на конкурса. Заслуга за това имат всички участници и най-вече карикатуристи като Йовчо Савов, Цочо Пеев, Ириен Трендафилов, Валентин Георгиев, Валери Александров - WALEX, Марио Иванов, Огнян Балканджиев и др., и писатели като Георги Бербенков, Дулинко Дулев, Васил Аврамов, Веско Лазаров, Станислав Марашки, Борис Цветанов, Георги Цоев, Иван Беловски и др. Конкурсът го има и ще го има. Дори още по-добър.

 

ДИМИТЪР АТАНАСОВ

 

 

„Истината е основател на семейството и родител на здравия смисъл. Негов син е остроумието, което се оженва за веселието и тяхната рожба е хуморът.”

Адисън - английският поет от XVIII век

 

Винаги съм харесвала чувството за хумор на българина. Дори и в тежки времена като днешните, сънародниците ми намират поводи да се шегуват и със себе си, и със ситуацията ни. Да откриеш смешното дори и в трагедиите си е изкуство. Уважавам това. То е като да търсиш добрата страна на нещата, извличайки положителен смисъл и поука дори и в кризите. Истинско достояние за нашия малък град е клубът на хумористите „Жарава” - плод на запалени творци - хумористи от гр. Кубрат. Вече 28 г. клуб „Жарава” държи будна съвестта на кубратчани с творбите си, изложбите и безспорно конкурса за хумор и сатира, който събира талантливи творци от страната и чужбина.

 

ГИНКА ДЕНЧЕВА

 

 

Награди:

 

Кратки сатирични форми:

I място - не се присъжда

II място - Васил Аврамов - гр. Левски и Иван Беловски - гр. София

III място - Борис Цветанов - гр. Долна Оряховица

Поощрения - Динко Павлов - гр. Бургас и Илия Берберов - гр. Аксаково

Специални награди на БНР - програма „Христо Ботев” - Дулинко Дулев - гр. Разград и д-р Красимир Манолов - гр. Кубрат

 

Стихотворения или кратък хумористичен разказ:

I място - Емил Измирлиев - гр. София

II място - Александър Щинков - гр. Кърджали

III място - Димитър Грудев - гр. Варна

Поощрение - Александрина Шаханова - гр. Русе

 

Карикатура:

I място - Ириен Трендафилов - гр. Пловдив

II място - Цочо Пеев - гр. Пловдив

III място - Димитър Атанасов - гр. Кубрат

Поощрение - Силвия Ганчева - гр. Бургас

Специална награда "Велко Велков" - Марио Иванов - гр. София

 

 

 

Националeн конкурс "Хумор и сатира" 2016 г. Националeн конкурс "Хумор и сатира" 2016 г. Националeн конкурс "Хумор и сатира" 2016 г.
Националeн конкурс "Хумор и сатира" 2016 г. Националeн конкурс "Хумор и сатира" 2016 г. Националeн конкурс "Хумор и сатира" 2016 г.