Начало » Общински дейности » Социална политика » Специализирани институции

 

Дом за стари хора - с. Тертер

Дом за стари хора - с. Тертер функционира от м. Юли 2002 г. Изграждането му е изцяло съобразено с европейските стандарти за предоставяне на социални услуги.

 

Домът е разположен по средата на пътно шосе Кубрат – Тутракан. В района му има много зелени площи – парк, алеи. Жилищните сгради са на два етажа, със спални помещения за двама, санитарен възел и тераса за всяка стая, всекидневна с телевизор на всеки етаж, осигурени с парно отопление. Има изграден кухненски блок със столова, разположен до жилищните сгради. По проект капацитетът на социалното заведение е 100 човека. До момента са построени 3 жилищни блока за 60 човека.

 

Дом за стари хора - с. Тертер Дом за стари хора - с. Тертер Дом за стари хора - с. Тертер

 

В ДСХ - с. Тертер предоставяме разнообразни социални услуги:

 

1. Организирано е рационално хранене, като се отчитат хранителните потребности в зависимост от заболяванията, както и личният избор на домуващите. Всяка седмица се изготвя разнообразно и здравословно седмично меню.

 

2. Задоволяват се здравните потребности на настанените лица. Всяка сутрин медицинският персонал минава визитация. Когато е необходимо оказва долекарска помощ, прави превръзки, раздава медикаменти и изпълнява други манипулации, които са предписани от лекуващия лекар. Придружава болните до здравно заведение за прегледи, консултации и хоспитализиране.

 

3. Социалната дейност включва:

• индивидуална социална работа със всеки домуващ;

• организиране на културни мероприятия – честване на рождени дни, религиозни и национални празници, екскурзии;

• осигурена е възможност на потребителите на социални услуги самостоятелно да организират свободното си време;

• осигурена възможност е за лични контакти със семейството, приятели и други лица.

 

Персоналът, ангажиран с предоставянето на социални услуги в Дом за стари хора - с. Тертер, има необходимата квалификация и опит в социалната сфера. Осигурено е денонощно обслужване на настанените лица от помощен персонал – санитари, имащи необходимия опит за работа в социално заведение. Квалифициран социален работник обслужва социалните потребности на домуващите. Медицински персонал (две сестри и фелдшер) с подходящо образование и опит се грижат за здравето на настанените лица. За осигуряването на пълноценна и здравословна храна се грижат правоспособни готвачи.

 

Персоналът на Дома полага всички усилия и старание, за да бъдат максимално задоволени нуждите и изискванията на нашите домуващи и да бъде животът им по-лек и приятен. Имаме амбицията и желанието да направим всичко възможно за усъвършенстване на условията и качеството на социалните услуги, като работим упорито.

 

Домът разполага с микробус, с който осъществяваме екскурзии. Посещаваме всяка сряда пазара на град Кубрат.